vrijdag 1 februari 2013

Chicago Bob is overleden

 
Op donderdag 17 januari is op 69-jarige leeftijd Chicago Bob Nelson aan hart- en leverproblemen overleden. Bob was mondharmonicaspeler en zanger en bekend van Louisiana en Chicago bluesstijlen.
In 1996 toerde de Greyhound Blues Band met Bob een maandlang door West-Europa. Het was voor ons een onvergetelijke tijd en een goede leerschool voor onze Doggone Blues. In één van de gesprekken met hem kwam toen die benaming naar voren.
We hebben altijd nog de hoop gehad om ooit nog eens met hem op te treden. Het zal er niet meer van komen.
Vaarwel Bob.
Bob kreeg de naam "Chicago", omdat in elke blueslocatie van de Windy City waar Muddy Waters speelde, Robert Lee (Bob) ook te zien was. Muddy bedacht de artiestennaam "Chicago Bob" en deze naam heeft hij zijn hele carrière gehouden.
De Louisiana-blueslegendes Slim Harpo en Lazy Lester hebben hem aangemoedigd en de eerste beginselen op de blues-harp bijgebracht. Bob noemt Harpo, Lester, Sonny Boy Williamson II en Jimmy Reed als zijn belangrijkste invloeden.

Hij reisde veel naar Chicago voor familiebezoek en bracht daar een groot deel van zijn kindertijd door. In het begin van 60-jaren is hij in Chicago gaan wonen. Daar ontmoette hij Howlin' Wolf, Muddy Waters, Buddy Guy, Junior Wells en Earl Hooker. Met Muddy Waters speelde hij later op het bekende Newport Folk Festival.
Bob Nelson heeft getoerd met Luther "Snake Boy" Johnson, Tinsley Ellis (The Heart Fixers) en John Lee Hooker.
Bob was in 1944 geboren in Bogalusa, Louisiana en woonde nu in Atlanta Georgia.
Bob laat ons een rijke verzameling na van prachtige opnames, zoals de twee albums die hij opnam in de 90-jaren voor King Snake Records: Hit and Run Lover (1992) en Back to Bogalusa (1996). Zijn laatste cd Tell Me Mama (2009, Music Maker Relief Foundation) bevat een verzameling akoestische blues, die op een mooie manier zijn talent toont.
R.I.P. Bob.
Jon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten